TOT ESTÀ PER FER, TOT ÉS POSSIBLE

QUE NINGÚ ES PENSI QUE DESPRÈS DE L’APROVACIÓ INICIAL PER PART DE L’AJUNTAMENT DE LA GARRIGA JA NO HI HA RES A FER, ANS AL CONTRARI, ESTÀ ALLÀ ON VOLÍEM.

S’està treballant a nivell administratiu i preparant l’actuació judicial, si escau.

Però cal que seguim fer-nos sentir i que tant els Tamayo com els polítics de la Garriga sàpiguen que continuarem pressionant fins impedir que és faci la incineradora.

dimarts, 21 de juliol del 2009

DECLARACIÓ DE METGES CONTRA LA INCINERACIÓ

http://www.noincineradorabcn.blogspot.com/



http://www.youtube.com/watch?v=hwI1ul5PBrc

Resum roda de premsa de la presentació Declaració de Metges Contra la Incineració. 15 de juliol de 2009.

Roda premsa donada per:

Eduard Rodriguez-Farré. Doctor en Medicina. Professor d’Investigació de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona IIBB-CSIC. Cap del Grup de Neurotoxicologia Ambiental de CIBERESP.
Merçe Girona, PCRR – EdC (Plataforma Cívica Prevenció de Residus-Ecologistes de Catalunya)
Albert Ferris, CAPS (Centre d’Anàlisi i Planificació Sanitari)
Oscar Perez, PCRR – EdC

Durant la roda premsa, a pregunta d’un company de la Plataforma Antiincineradora del Congost, va quedar molt clar que, tot el que es va explicar, és aplicable a les incineradores de Biomassa, com la es vol instal·lar a la Garriga. Les preguntes i les respostes estan explicades en aquest resum.

El Dr. Eduard Rodriguez, comença la roda de premsa comentant que, es pot trobar informació, que ratifica el motiu de la declaració de metges contra la incineració, a la Web www. caps.cat/mediambient, en la qual hi podeu trobar informes britànics i italians.

També diu que cal comparar els currículums de les 16 persones que han signat el manifest, amb el currículum dels qui defensen la incineració, la major part dels signants son metges i científics.

La història ens demostra que la tecnologia i els polítics tarden molt en reconèixer els descobriments científics, moltes vegades quan ho fan el mal és irreparable. Normalment es tarden 10 o 20 anys en acceptar els coneixements científics i quan es fa s’intenta aplicar-ho tant a la baixa com sigui possible i econòmicament rendible.

Tota incineració genera dioxines, furans i altres tipus d’elements. Des del punt de vista científic no hi ha cap dubte d’aquesta afirmació, però des del punt de vista dels tècnics i polítics, s’intenta ignorar i desacreditar quan es posen de manifest aquest temes.

Als anys 70 i 80 es varen constatar els efectes perjudicials per a la salut de les emissions de les incineradores, arrel d’aquests coneixements consolidats es varen establir les primeres normes.

Entre els 96 i 97 es varen instaurar uns nivells màxims d’emissions de les dioxines i furans a les plantes incineradores, ja que en aquell moment es va considerar que es tenien que eliminar, i es va fer en el Conveni d’Estocolm en el Programa de les Nacions Unides l’any 2001.

Aquests coneixements no tenen cap dubte i cap científic els pot rebatre, però ens trobem que estan completament ignorats.

Les emissions de les que hem parlat, provoquen que el nostre organisme sigui molt més vulnerable.

Tota incineració genera dioxines, furans i altres tipus d’elements. Aquestes substàncies determinent una alteració del sistema immunològic, actuant com si fossin hormones ambientals, i aquest tipus d’acció, fa que el nostre organisme quedi alterat: baixen les defenses del nostre organisme, afecta la capacitat reproductora masculina, que actualment ha baixat brutalment, i augmenta també el nombre de càncers.

La incineració per més perfecta que sigui i per mes dispositius tècnics que porti, emet mercuri, cadni, etc, junt amb dioxines i furans.

Ja hem ens trobat moltes vegades que ens diuen que han incorporat noves tecnologies que aturen les emissions i desprès es pot comprovar que no és així.

Malgrat s’estigui dins els límits que marca la normativa, el més important és la quantitat que es crema, el que s’acumula durant l’any.

La Normativa es molt criticable i la gestió de les cendres també.

En la incineradora de Martorell, varen dir que les emissions de dioxines eren 0, els anàlisis han demostrat que moltes vegades supera la norma multiplicada per 10, els metges ens preguntem, que és el que passa cada dia?

Per moderna que sigui la tecnologia, per molt que diguin les raons econòmiques i tecnològiques, al final estudis publicats recentment demostren que tots portem aquestes substàncies tòxiques permanents dins el nostre cos, que son contaminants orgànics tòxics persistents.

Les mares passen aquest tòxics al seus fills durant l’embaràs i la lactància i això provoca dèficits als nadons, les capacitats dels individus queden reduïdes.

Hora 11,58 del DVD
Membres de la Plataforma antiincineradora del Congost va fer les preguntes següents:

Pregunta.- Estaríem interessats en saber, quan parlem d’incineració d’aquestes macro plantes que cremen restes de poda i restes del sector forestal, si estaríem parlant del mateix criteri.

Resposta.- Sens dubte , els problemes son els mateixos que els de les incineradores de residus urbans, tota cogeneració d’energia quan s’estan cremant residus, s’està generant el mateix en qualsevol incineradora, està passant el mateix al 100%, donat que l’origen del problema es la combustió. El temps ha demostrat que la realitat sempre ha superat les advertències del científics, quan els deien alarmistes.

Pregunta.- El que ens preocupa és que es vol instal·lar a 500 mtrs. de 3 escoles i nuclis urbans.

Resposta.- És evident que la proximitat és un factor, però no és l’únic. Una incineradora a prop de tres escoles no hauria d’existir, però l’impacte que acaba afectant es la disseminació.

Hora 12,09 DVD
Pregunta.- No seria bo que l’administració tingués en compte, a part de l’informe mediambiental, un informe de impacte sobre la salut?.

Resposta.- Si, aquesta es una de les reivindicacions que fa anys estem demanant, però cal tenir present que els estudis d’impacte mediambiental, excepte en els països nòrdics, son molt laxos, a Espanya anem molt endarrerits, els criteris de rigor son molt mes alts als Estats Units i Canada, que no pas a la Unió Europea.

Hora 12,13 DVD
Pregunta.- Us plantegeu algun tipus d’acció legal, o altre tipus.

Resposta.- Farem una divulgació del nostre comunicat i pensem fer tot una sèrie d’accions de pressió contundents i importants, per sensibilitzar els nostres polítics.
Pensem estendre aquest manifest a molts més metges i esperem que seran desenes els que s’hi adhereixin.