TOT ESTÀ PER FER, TOT ÉS POSSIBLE

QUE NINGÚ ES PENSI QUE DESPRÈS DE L’APROVACIÓ INICIAL PER PART DE L’AJUNTAMENT DE LA GARRIGA JA NO HI HA RES A FER, ANS AL CONTRARI, ESTÀ ALLÀ ON VOLÍEM.

S’està treballant a nivell administratiu i preparant l’actuació judicial, si escau.

Però cal que seguim fer-nos sentir i que tant els Tamayo com els polítics de la Garriga sàpiguen que continuarem pressionant fins impedir que és faci la incineradora.

dissabte, 1 de novembre del 2008

RESPOSTA A UN ANÒNIM

La matinada de divendres, després de l'acte informatiu sobre la biomassa organitzat per l'Ajuntament de la Garriga, vàrem rebre, en el blog de la Plataforma, l'anònim que a continuació hem transcrit literalment. Normalment NO responem aquests tipus de missatges, fonalmentalment pel seu origen, l'anonimat, però aquest no només el publiquem com a comentari si no que a més volem contestar-lo, i això no servirà de precedent.



Aquí el teniu:



"Anònim ha deixat un comentari nou al vostre missatge "ENTREGA DE SIGNATURES A L'AJUNTAMENT DE LA GARRIGA...":
Ara faria falta recollir les firmes del SI a la Biomassa.Jo firmaria SI a la Biomassa, amb control es clar. I votaria SI per una raó molt sencilla, e denotat que vostes fan servir la por per espantar a la població.Mentre els partidaris del SI aporten estudis seriosos i fan aportacions cientifiques... vostes fan hipotesis, alarmen a la població i creen malestar entre els veins (elsllençols blancs).
El dia que portem anys amb la BIOMASSA i no ens hagem mort, ens el contrari visquem millor hauran de demanar perdó a la població per el seu alarmisme i ganes de provocar malestar.
a veure quan tardareu en eliminar aquest escrit... "




Respondrem punt per punt:



1,- Si, és clar que si es pot fer una recollida de signatures a favor de la biomassa, jo personalment hi signaria. Nosaltres el que hem fet és una recollida de signatures en contra d'aquest projecte de planta de biomassa per la seva proximitat, mobilitat, falta d'estudis d'impacte local, etc, no contra aquesta energia renovable.



2,- Se'ns acusa de ser alarmistes. Només estem plantejant dubtes raonables avalades per estudis científics i el sentit de la prudència i precaució. A continuació detallem una bibliografia d'investigadors extrangers, aquí en aquest país encara no hi hem arribat.

Bibliografia
1. Simoneit BRT. Biomass burning — a review of organic tracers for smoke from incomplete combustion. Applied Geochemistry 2002; 17: 129–162.
2. Fullerton DG, et al. Indoor air pollution from biomass fuel smoke is a major health concern in the developing world. Transactions of the Royal Society of Tropical Medicine and Hygiene 2008: 102: 843—851.
3. Handbook biomass gasification. Knoef HKM, ed.– Enschede , The Netherlands, BTG Biomass Technology Group, 2005.
4. Smith KR, 2008; Wood, the fuel that warms you thrice. In Colfer CJP, ed. Human Health and Forests: A Global Overview of Issues, Practice and Policy. Earthscan Publ, London, Chap 5, pp97-111.
5. Naeher LP., et al. Woodsmoke Health Effects: A Review. Inhalation Toxicology, 2007; 19: 67–106.
6. Smith KR. et al. How environmental health risks change with development: The Epidemiologic and Environmental Risk Transitions Revisited. Annu. Rev. Environ. Resour. 2005. 30:291–333.
7. Morawska L, et al. Combustion sources of particles. 1. Health relevance and source signatures. Chemosphere 2002; 49:1045-1058.
8. Zhang J et al. Combustion sources of particles: 2. Emission factors and measurement methods. Chemosphere 2002; 49: 1059-1074.
9.Vedal S, et al. Wildfire air pollution and daily mortality in a large urban area. Environ Res 2006; 102: 29-35.
10. Zuurbier M. Et al. The environmental health of children: priorities in Europe. Int J Occup Med Environ Health, 2007; 20: 291-307.
11. Vineis P. Scientific basis for the Precautionary Principle. Toxicol Appl Pharmacol. 2005 Sep 1;207(2 Suppl):658-62.




Ens preocupa molt el tranquilisme interessat.





3,- Els partidaris del SI aportem estudis seriosos i científics?. No estem parlant d'estudis generals sobre la biomassa com energia renovable, que si que n'hi ha i són força interessants. El que hem de reclamar són estudis de com pot afectar a l'entorn, una planta d'aquestes característiques. I fins ara NO HI HA RES. L'informe de l'OGAU no és un estudi científic, és un informe que resolt si un projecte determinat s'ajusta a llei, i aquest ho és. Però creiem que com a ciutadans tenim el dret de d'anar una mica més enllà, la participació ciutadana és un dret reconegut a la Constitució espanyola (art. 9 i 23.1).



4,- Malestar entre els veïns. Aquesta va ser una preocupació que ja vam denunciar davant l'Ajuntament fa un any. La falta de informació, transparència i rigorositat podria crear recels, males interpretacions, malestar, etc. Des d'aquí demanem tranquilitat, tothom té el dret a manifestar el seu parer lliurament sense arribar a enfrontaments personals, d'això és diu maduresa democràtica.

Només volem afegir una reflexió: que hagués passat si el promotor d'aquestes instal·lacions fos una empresa internacional o aliena al poble?.



5,- El tema del perdó. El perdó per les "molesties" causades el demanem ara, ja, anticipadament. No ens cal esperar d'aquí uns anys. El que pretenem és que vostés no hagin de demanar-nos perdó, i és per aixó que volem estar completament segurs que les conseqüencies d'aquestes instal·lacions seran innocues durant tota la seva vida.
Recordem el perdó que va tenir que demanar el grup de govern de l'Ajuntament de Santa de Maria de Palautordera el juliol passat per la mala gestió que s'havia fet de l'abocador controlat que hi ha dins el seu terme municipal.



Per últim, encara que no ha sortit el tema, volem deixar molt clar (ho repetirem fins que faci falta): estem a favor de les energies renovables, entre elles la biomassa. Si bé és cert que hi ha d'altres menys contaminants.
I NO ESTEM A FAVOR DE LES NUCLEARS, com ara se'ns començar a acusar.







1 comentari:

Anònim ha dit...

Bones,

hi ha punts que semblen correctes i n'hi ha que és evident que demaneu coses que no us podran respondre. Només un exemple dels molts que he vist, si us diuen que la biomassa serà de les zones boscoses de prop (exceptuant una part considerable de zona cremada per abandonament total que va acabar al Figaró) és lògic pensar que l'estella provindrà d'una gestió sostenible (almenys que les tales siguin il·legals sense permisos o massa extenses, llavors actuaria qui hagués d'actuar amb les lleis a la mà). Si voleu algun tipus de gestió sostenible més concreta heu d'especificar més però abans entendre els tipus, les problemàtiques que hi ha en aquests i tot plegat...
Respecte a la bibliografia que heu esmentat, la meitat no parlen massa del tema en qüestió.

Hi ha un punt interessant i és que desconeixia que aquestes plantes emetin NOx o SOx, interessant doncs d'esbrinar-ho i si us n'heu enterat d'alguna font fiable interessant saber-ho.

Per altra banda, hi ha punts que crec que està molt bé que reclameu, sobretot a tot el que es refereix al tipus de productes que s'hi pensen cremar, entre d'altres.
Així doncs, trobo bé que reclameu informes seriosos i rigurosos.


L'apunt interessant d'aquest tema i la meva pregunta és si algú de vosatlres té una llar de foc a casa. L'altre pregunta és si heu calculat quanta gent té llar de foc al Figaró i rodalies i si heu fet numeros del què s'aboca a l'aire (recordo que les llars de foc no tenen filtres). L'altre apunt és si us heu plantejat fotre canya a industries més contaminants que aboquen (químics) a l'aire. Jo no ho he vist mai això...