TOT ESTÀ PER FER, TOT ÉS POSSIBLE

QUE NINGÚ ES PENSI QUE DESPRÈS DE L’APROVACIÓ INICIAL PER PART DE L’AJUNTAMENT DE LA GARRIGA JA NO HI HA RES A FER, ANS AL CONTRARI, ESTÀ ALLÀ ON VOLÍEM.

S’està treballant a nivell administratiu i preparant l’actuació judicial, si escau.

Però cal que seguim fer-nos sentir i que tant els Tamayo com els polítics de la Garriga sàpiguen que continuarem pressionant fins impedir que és faci la incineradora.

dilluns, 4 d’agost del 2008

Nota de premsa enviada al 9Nou i l'Aquí

VIATGE A ALEMANYA PER LA BIOMASSA


El passat dia 22 de juliol una delegació de 18 persones, entre elles dues de la Plataforma Antiincineradora del Congost, vàrem visitar les instal·lacions d’una planta de biomassa de l’empresa Biotherm a Rheinmunster (Alemanya).

La planta d’Alemanya ha estat dissenyada, projectada, construïda i subministrada per una empresa de Finlàndia especialitzada. En la possible planta de la Garriga, no està definit, en el projecte presentat i informat favorablement per l’OGAU, qui dissenya, projecta, construeix i subministra, ni qui dirigeix el muntatge i la posada en marxa, alhora que alguns equips de procés (filtres, graella, caldera auxiliar, etc) són diferents.
Aquest aspecte és fonamental quant a tecnologia, control i seguretat.

El que hem vist ha aclarit dubtes que l’administració no ens havia respós:

- El soroll dels aerocondensadors. Hem pogut comprovar que no és molest.
- Destí de les cendres: en aquest punt desgraciadament l’OGAU, en el seu informe, per error, no va diferenciar els dos tipus de cendres (de la llar i dels filtres) i la seva destinació tan diferenciada. La tècnica representant de l’administració es va comprometre a esmenar l’error de la pag. 12 del seu informe i especificar que les cendres de la llar són aprofitables pel compostatge i les dels filtres són destinades a un abocador controlat.

Destaquem:
- el monitoratge en continuo i connectat amb el que vindria a ser el nostre Departament de Medi Ambient, no ens va quedar clar si també era consultable a través d’alguna web.
- l’entrada a la planta de la biomassa ja triturada (evita sorolls i el nombre de camions)
- l’evacuació de les cendres dels filtres a contenidors tancats
- no hi ha caldera auxiliar de gas natural
- l’automatització de la planta i per tant el reduït personal que porta les instal·lacions, 6 persones en nòmina.
- el tipus de graella i el que semblava una post-combustió (dos aspectes importants en quant a la reducció de les emissions)
- la variable de PST (partícules) estava en 7,8 mg/m3 (tenen un límit de 50 mg/m3)
- la rendibilitat elèctrica del 25 % a Alemanya i del 18% a la Garriga.

La pregunta obligada és: s’instal·laria la planta de la Garriga amb la mateixa tecnologia?

La inversió a Alemanya fa tres anys va ser de 18 milions d’euros, la presentada per Rebrot i Paisatge és de 12,1 milions (sense xarxa de calor) i de 15,3 milions (amb xarxa).
La inversió es directament proporcional a garanties, controls i seguretat.

Queden dubtes pendents que esperem aclarir properament si ens arriba, entre altres informacions, l’equivalent a l’expedient de l’OGAU: nivells d’emissions, capdal de gasos, nivell d’immissions, periodicitat dels controls, que passarà al final de la vida útil de la planta (hi ha algun tipus d’aval que garanteixi el seu desmantellament?).

La planta a Alemanya, envoltada de boscos d’un parc natural, està ubicada dins les instal·lacions d’un aeroport (a 300 mts de la terminal) de 40.000 vols anuals, amb el que representa pel medi ambient aquests moviments aeris. Tenint en compte aquest fet no creiem que a la població de les rodalies li importi gaire tenir una planta de biomassa al costat. El poble proper més important, Rheinmunster (6650 habitants) està situat a uns 4 km i Baden-Baden (ciutat termal) a uns 18 km.

La climatologia també és diferent a la nostra, pluviometria, règim de vents, temperatures. Creiem que s’hauria de fer un estudi meteorològic profund de la Garriga, l’Ametlla i les Franqueses per veure de quina manera podrien afectar les emissions i el possible escalfament ambiental de la planta de biomassa.

Del projecte de la Garriga continuem tenint dubtes sobre:

- l’aprovisionament de biomassa forestal durant tota la vida útil de la planta (en el futur poden haver tres plantes als voltants del Montseny –S.Pere Torelló, La Garriga i Cassa de la Selva-)
- la mobilitat
- la viabilitat a la Garriga de la xarxa de calor/fred (rendiment econòmic i energètic).
- els impactes a la salut a llarg termini (l’OMS l’any 2003 afirmava que no hi ha nivells mínims innocus de partícules),
- el possible efecte de la revisió del Pla Gral Urbanístic per interessos privats (podria crear greuges comparatius per situacions similars?)


En resum encara tenim preguntes que mereixen resposta.

És bo que s’hagin obert vies de diàleg entre totes les parts implicades, hem de continuar reunint-nos i informar de forma molt rigorosa i pedagògica a tota la població de la Garriga, Les Franqueses i l’Ametlla, ser transparents, respondre tots els dubtes, reunions entre tècnics de les dues parts. L’envergadura del projecte s’ho mereix.


P.D.: Volem desmentir el darrer paràgraf del GAR del dia 24 de juliol on es deia textualment: “Tant l’empresa com la Plataforma volen evitar haver de fer un debat públic al setembre”. Aclarir que estem a favor de fer un debat públic i participatiu per la ciutadania.



Jordi Gràcia i Castro
PLATAFORMA ANTIINCINERADORA DEL CONGOST