TOT ESTÀ PER FER, TOT ÉS POSSIBLE

QUE NINGÚ ES PENSI QUE DESPRÈS DE L’APROVACIÓ INICIAL PER PART DE L’AJUNTAMENT DE LA GARRIGA JA NO HI HA RES A FER, ANS AL CONTRARI, ESTÀ ALLÀ ON VOLÍEM.

S’està treballant a nivell administratiu i preparant l’actuació judicial, si escau.

Però cal que seguim fer-nos sentir i que tant els Tamayo com els polítics de la Garriga sàpiguen que continuarem pressionant fins impedir que és faci la incineradora.

divendres, 9 de maig del 2008

ENS PODEM QUEDAR MÉS TRANQUILS ??!!

Article publicat en el Gar (25.04.08), l'Aquí (02.05.08) i al 9Nou (05.05.08):


ENS PODEM QUEDAR MÉS TRANQUILS



Dubtavem si el títol d’aquest article havia de portar signe d’admiració o d’interrogació. Definitivament ha quedat sense. Ho deixarem al gust del lector.

El passat dia 8 d’abril, a la sala de plens de l’Ajuntament de La Garriga, a petició d’un grup de persones i entitats sensibles al tema de la futura planta de cogenerarió d’energia elèctrica es va celebrar una reunió amb el nou govern. Volíem conèixer la postura dels quatre partits polítics, actualment en el poder, sobre el projecte de construcció de la planta de biomassa.

El resum de l’entrevista pot quedar d’aquesta manera:

El nou govern liderarà un procés d’informació transparent i sense partidismes adreçat a tots els ciutadans. Diuen que volen recollir informació per poder prendre part en el projecte conscientment, és a dir, què és el que acaba proposant el promotor de la planta, què és el que aprova la Generalitat i quines conseqüències tindrà per al poble de la Garriga, si finalment l’Ajuntament autoritza la seva construcció. S’han compromès a fer instal·lar (en el cas de fer-se la planta) tots el possibles controls que garantitzin el màxim d’innocuïtat per a la salut i reduir al mínim el seu impacte. El projecte tal com està presentat no serà admès.

Vàrem comprovar que es ratificaven en les al·legacions que qüestionen la viabilitat del projecte, signades, entre altres entitats, per tres dels partits de l’actual govern, PSC, ICV i GIG, i presentades a l’OGAU (Oficina de Gestió Ambiental Unificada – Conselleria de Medi Ambient) el passat 26 de febrer. (Es poden consultar al blog: http://antiincineradoradelcongost.blogspot.com/).

Es va parlar de la situació de l’expedient i el curs que podria portar: les al·legacions presentades han de ser resoltes, l’OGAU ha d’emetre un informe, si fos positiu l’expedient passaria a l’Ajuntament, que decidiria si fer el desenvolupament urbanístic de la zona afectada i, si escau, modificar el volum de la seva edificabilitat per poder construir-hi la planta projectada (de la qual prèviament es podrien haver negociat les seves dimensions, ubicació i característiques tècniques, si hi han condicionants previs dictats per l’OGAU o l’Ajuntament).

I per últim, la nova alcaldessa va dir textualment: “No modificarem el Pla General Urbanístic per interessos privats”. També aquesta idea forma part del pacte de govern del quatripartit. Però, aquests interessos privats poden convertir-se en interessos públics?, és a dir, què pot aportar l’empresa promotora de la planta de biomassa al benestar del poble?, quantifiquem-ho en infraestructures (ponts, passeig fluvial, xarxa fred-calor als futurs barris i edificis públics, centres polivalents, etc), en temes culturals o socials (subvencions de qualsevol tipus) i en temes econòmics (desenvolupament industrial de La Garriga, sanejament de les arques municipals).

En un Ajuntament tan endeutat i amb tantes necessitats esperem que no hagi començat la temporada de rebaixes. Però, qui pot tenir dret a marcar el preu?, volem recordar les declaracions del Grup Municipal PSC La Garriga en el Garric núm. 62 del mes de març, citem textualment: “ ... s’ha d’obrir el procés de debat públic al voltant del projecte de planta de biomassa. Un debat que l’Ajuntament ha de liderar sense partidismes i afavorint el consens social.”

Consens social, és igual a participació ciutadana?. Veurem al final una mostra de democràcia participativa via referèndum?. Si més no, creiem que tots els ciutadans afectats (de La Garriga, l’Ametlla i Les Franqueses) tenim dret a dir si la construcció de la planta de biomassa té un preu i si el té, quin és.

Confiem en que tot el que s’ha dit en aquesta reunió sigui la pauta que segueixi l’equip de govern.




ASSOCIACIÓ DE VEÏNS DEL BARRI DE CA N’ILLA